Kā nolasīt gaismekļa apzīmējumus?

Katrs gaismeklis ir paredzēts funkcionēšanai kādā noteiktā vidē un noteiktos apstākļos.
Lai patērētājs gūtu pārskatu, kādām prasībām konkrētais gaismeklis atbilst, visiem gaismekļiem ir pievienota etiķete, kur būtu jābūt visai svarīgajai informācijai par gaismekļa datiem un darba vidi. Zemāk sniedzam pārskatu, kādi ir gaismekļu apzīmējumi un ko tie patiesībā nozīmē.

 

Visi gaismekļi, ko atļauts tirgot Eiropas Savienībā, ir ar marķējumu.
CE marķējums ir sertifikācijas zīme, kas apstiprina, ka prece ir izvērtēta un tā atbilst Eiropas Ekonomiskās zonas vides aizsardzības, veselības un drošības prasībām. Tā ir spēkā gan ES, gan arī ārpus tās ražotiem produktiem, kas tiek tirgoti ES vai Turcijā. Gaismekļus, kam nav CE marķējuma, Eiropas tirgū nedrīkst pārdot.

 

Katra gaismekļa marķējumā ir minēts:
a. maināmā gaismas avota gadījumā – maksimālā pieļaujamā gaismas avota jauda, kā arī gaismas avota kontaktligzdas marķējums, kā arī
b. ja tas ir gaismeklis, kam ir integrēts gaismas avots, tad: gaismas avota jauda (W), gaismas temperatūra (K). Turklāt reizēm tiek atzīmēti arī sekojoši dati: gaismas plūsma (lm) un gaismas avota garantētais mūžs (piemēram, 50000 h)

Viens no informatīvākajiem marķējumiem ir IP apzīmējums. IP jeb Ingress Protection (iekļuves aizsardzība) vērtības ir noteiktas starptautiskā standartā EN 60529 (Britu BS EN 60529:1992, Eiropa IEC 60509:1989). Tās tiek izmantotas, lai noteiktu gaismekļa efektivitātes līmeni pret svešķermeņu, piemēram, putekļi un netīrumi, kā arī mitrums, iekļuvi gaismeklī. Katram IP sekojošajiem cipariem ir sava noteikta nozīme. Pirmais cipars norāda gaismekļa aizsargātību pret cietām daļiņām, bet otrs cipars – pret mitrumu un ūdeni.

Pirmais cipars – cieti objekti

0 – Aizsardzības nav

1 – Pasargāts 50 mm +

2 – Pasargāts 12 mm +

3 – Pasargāts 2,5 mm +

4 – Pasargāts 1 mm +

5 – Ar putekļu aizsardzību

6 – Drošs pret putekļiem

Otrs cipars – ūdens iekļuve

0 – Aizsardzības nav

1 – Aizsargāts no vertikāli krītošām pilēm 

2 – Aizsargāts no 15° leņķī krītošām pilēm 

3 – Aizsargāts no 60° leņķī krītošām pilēm (piemēram, lietus) 

4 – Aizsargāts no šļakatām vai izvirzījumiem 

5 – Aizsargāts no zema spiediena strūklām 

6 – Aizsargāts no augsta spiediena strūklām 

7 – Aizsargāts no īslaicīgas iegremdēšanas

8 – Aizsargāts no ilglaicīgas iegremdēšanas

Plānojot gaismas risinājumu mitrām telpām, ir noderīgi tās sadalīt zonās, lai zinātu, kādi gaismekļi der kurām zonām. Tas nodrošinās iespējami ilgu gaismekļu ekspluatāciju. Zonu sadale palīdzēs tev izvēlēties piemērotus gaismekļus dažādu telpas daļu izgaismošanai:

0. zona – vannas vai dušas iekšpusē. Visiem šajā zonā izmantotajiem savienotājgabaliem jābūt ar zemu strāvu (max 12 V) un jābūt ar vismaz IP67, kas ir pilnībā droši pret iegremdēšanu. 

1. zona – zona virs vannas vai dušas līdz 2,25 m augstumā no grīdas. Šajā zonā prasītais minimālais reitings ir IP45, taču kopumā akceptēts izmantot IP65. Tāpat vērts pieminēt, ka vairums dušas gaismekļu jebkurā gadījumā ir ar IP65 marķējumu.

2. zona – teritorija, kas sniedzas 0,6 m ārpus vannas perimetra un sniedzas 2,25 m augstumā no grīdas. Šajā zonā prasītais IP reitings ir vismaz IP44. Papildus laba prakse ir 2. zonā iekļaut izlietni, kas no krāna ir 60 cm rādiusā. 
Āra zona ir visa zona, kas ir ārpuses 0., 1. un 2. zonas (atbilstoši konkrētajiem ierobežojumiem) un kur ūdens strūkla, visticamāk, netiek lietota. Šajā zonā nav īpašu IP prasību, taču iesakām apsvērt gaismekli, kā IP reitings ir vismaz IP20+.
Papildus tam kvalitatīvākiem gaismekļiem (tieši āra gaismekļiem) ir izstrādāts arī IK marķējums.

IK Ratings ir starptautiska numuru klasifikācija, kas uzrāda elektroierīču aizsardzības pakāpi pret ārējiem mehāniskajiem spēkiem. Tas ļauj noteikt ietvara spēju aizsargāt tā iekšpusi no ārējām mehāniskajām ietekmēm atbilstoši standartiem IEC 62262:2002 un IEC 60068-2-75:1997.

IK00 – aizsardzības nav
IK01 – aizsargāts pret 0,14 džoula sitienu (vienāds ar 0,25 kg smagu sitienu, kas krīt no 56 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK02 – aizsargāts pret 0,2 džoula sitienu (vienāds ar 0,25 kg smagu sitienu, kas krīt no 80 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK03 – aizsargāts pret 0,35 džoula sitienu (vienāds ar 0,2 kg smagu sitienu, kas krīt no 140 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK04 – aizsargāts pret 0,5 džoula sitienu (vienāds ar 0,25 kg smagu sitienu, kas krīt no 200 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK05 – aizsargāts pret 0,7 džoula sitienu (vienāds ar 0,25 kg smagu sitienu, kas krīt no 280 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK06 – aizsargāts pret 1 džoula sitienu (vienāds ar 0,25 kg smagu sitienu, kas krīt no 400 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK07 – aizsargāts pret 2 džoula sitienu (vienāds ar 0,5 kg smagu sitienu, kas krīt no 400 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK08 – aizsargāts pret 5 džoula sitienu (vienāds ar 1,7 kg smagu sitienu, kas krīt no 300 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK09 – aizsargāts pret 10 džoula sitienu (vienāds ar 5 kg smagu sitienu, kas krīt no 200 mm augstuma virs trieciena virsmas)
IK10 – aizsargāts pret 20 džoula sitienu (vienāds ar 5 kg smagu sitienu, kas krīt no 400 mm augstuma virs trieciena virsmas)