Āra apgaismojuma dažādās izvēles iespējas

Mājas apkārtnes izveidē nozīmīga loma ir āra apgaismojuma apzinātai plānošanai. Iespējas un izvēles ir nebeidzami daudz, un, lai šajā nozarē nedaudz labāk orientētos, esam izveidojuši nelielu pārskatu. Šeit pastāstīsim par vienkāršākajiem risinājumiem, ko uzstādīt saviem spēkiem var ikviens. Taču, ja nepieciešama palīdzība sarežģītāka un neparastāka apgaismojuma risinājuma radīšanā, tad mūsu konsultanti ar prieku būs gatavi tev sniegt padomus, kā arī apspriest vajadzības un piedāvāt piemērotus risinājumus.

Ar ko sākt āra apgaismojuma plānošanā?

Vispirms savās mājās jāveic neliela situācijas kartēšana, lai fiksētu tās virsmas vai zonas, ko vēlies izgaismot. Būtu labi arī klasificēt šo zonu parasto lietojumu – vai gaismeklim ir tikai praktisks mērķis, piemēram, izgaismot ceļu vai durvju priekšu, vai arī tam būs drīzāk dekoratīva, dārzu vai fasādi izceļoša funkcija. Ja ap māju ir zonas, kur jūs labprāt pavadītu laiku arī pēc saulrieta, tad būtu labi apzināt, kādai būtu jābūt ar gaismekļa palīdzību radītajai atmosfērai, kādas būs tur veicamās aktivitātes, cik daudz gaismas tām nepieciešamas u.c. Tāpat ir svarīgi, lai āra apgaismojums saderētu ar tavas mājas un dārza vispārējo būtību. Ir liela atšķirība, vai plāno apgaismojumu funkcionālai un modernai privātmājai vai arī autentiski renovētai lauku mājai – abiem variantiem ir ļoti daudz piemērotu izvēļu. Tāpat nevajadzētu iet pretrunā ar iepriekš izvēlētajiem gaismekļiem. Kopumā arī apgaismojuma risinājumu plānošanā ir spēkā “mazāk ir vairāk” likums, tāpēc ir labi jau pašā sākumā veikt pareizās izvēles, lai dažāda tipa gaismekļi veidotu harmonisku kopumu.

Mājas priekša un fasāde

Mājas priekšpuses un fasādes izgaismošanā ir būtiski sekot līdzi tam, lai gaisma nesāktu traucēt. Nepareizā augstumā novietoti akcenta gaismekļi vai zem logiem novietoti augstāki staba gaismekļi var radīt nevēlamu gaismas troksni. Fasādes izgaismošanas gadījumā labs risinājums ir gaismas kūļus vertikāli sadaloši gaismekļi. Tam der gan no augšpuses uz leju, gan no apakšpuses uz augšu izgaismojoši gaismekļi, kā arī gaismekļi, kas gaismas kūli vienmērīgi sadala virzienā uz augšu un leju vai pat izkliedē gaismu uz virsmas mīkstā apļveidā. Ir arī gaismekļi, kam gaismas kūļu virzienu ir iespējams nomērķēt un platumu – noregulēt atbilstoši vēlmēm. 
Fasāžu izgaismošanā iesakām izvēlēties drīzāk atturīgāka dizaina sienas gaismekļus, kuru gaismas avoti ir apklāti.

Dārza izgaismošana

Gājēju celiņu, kāpņu pakāpienu, efektīvas mūra daļas vai dārza nomalē esošas floras izgaismošanā īpaši labi der iebūvējamie gaismekļi. Arī mūsu preču sortimentā daudziem iebūvējamajiem gaismekļiem ir t.s. lētākas alternatīvas, kas savas funkcionalitātes un jaudas ziņā neatpaliek no zināmu zīmolu produktiem. Ja neņemam vērā īpašākus dizaina gaismekļus, kas ir kā ķirsītis uz tortes, tad t.s. apslēptie gaismekļi ir tie, ar ko var iekļauties mājas apgaismojuma projekta budžetā.  Dažādi iebūvējamie āra gaismekļi un LED risinājumi ir tie, kas dizaina ziņā nav paredzēti, lai kā īpaši izceltos, un arī cenu skala šāda tipa gaismekļiem ir daudzveidīgāka – no pārdesmit eiro līdz pāris simtiem.  Plānojot budžetu, jāpiefiksē arī iespējamā ārējās palīdzības piesaiste, piemēram, dažādiem iebūvējamiem gaismekļiem nepieciešami sagatavošanās darbi un, atkarībā no saimnieka un saimnieces prasmēm, arī palīdzība montāžas veikšanā.  Izgaismojot zonas ar mīkstāku virsmu, ir piemēroti pārvietojamie āra gaismekļi, kuru priekšrocība ir iespēja pārveidot dārzu vai āra telpu atbilstoši situācijai un gadalaikam. Dārza kopējais izskats un tā izmantošana ir ļoti atkarīga no gadalaika, tādēļ fleksibilitāte ir īpaši gaidīta. Piemēram, ar vienu un to pašu gaismekli vasarā var izcelt stiebrzāļu cerus, bet ziemā – izgaismot mūžzaļos krūmus.

Āra telpa kā dzīvojamā istaba

Lai cik īsa vai gara nebūtu mūsu vasara, dārza draugi no tās vēlas smelties maksimumu. Tas nozīmē, ka balkoni, terases un mēbelēti dārza stūri ir jāveido par iespējami ērtām un omulīgām brīvā laika pavadīšanas vietām, no kurām negribas šķirties pat pēc saulrieta. Vairāki zināmi gaismekļu ražotāji ir uzņēmuši jaunu virzienu āra gaismekļu veidošanā, dizainējot tos kā populāru iekštelpu gaismekļu līdziniekus. Tas sniedz gaismekļiem multifunkcionalitāti – vasarai beidzoties, gaismeklis lieliski iederas arī dzīvojamā telpā.  Nelielākās āra telpās var izmantot arī gaismekļus, kas vienlaikus papildina mēbeles pakāpes – piemēram, pārvietojamie āra gaismekļi, ko var izmantot kā puķupoda paliktņa galdiņu vai nelielu servēšanas galdu, vai arī gaismekļi, kas ir vienlaikus arī paredzēti kā sēdvietu pamatnes.

Efektīvas gaismas bumbas un apgaismotas puķu podi

Ļoti patīkamu atmosfēru radīs dažādu izmēru gaismas bumbas vai apgaismotas puķu podi, kas paredzēti lietošanai āra apstākļos. Izkārto gaismas bumbas nelielās grupās uz terases vai mazā mīkstā sēdvietā savā dārzā. Tās ir dekoratīvas arī tad, ja pašlaik neizstaro gaismu. Gaismas bumbas ir pieejamas dažādās dabiskās krāsās un tekstūrās, tās ir viegli uzstādāmas un uzturamas. Gaismas potos augu podi, kas apgaismoti, rudens beigās jāizstaipā un ziemai jārūpējas par tiem, piemēram, iedrošinām un ziemāīm. Ļoti efektīvi izskatās arī kompozīcijas, kas izgatavotas no izžuvušiem salmiem.

NB! Iegādājoties āra gaismekli, ir svarīgi sekot līdzi tā IP numuram – tam jābūt 44 vai arī lielākam. Āra gaismeklim, kas tieši saskaras ar ūdeni, IP jābūt 67 vai lielākam. 
Meklējot piemērotu gaismas avotu gaismeklim, pirms iegādes ir jāizpēta gaismekļa tehniskie dati, lielākoties tur ir uzrakstīta arī informācija par gaismeklim derīgiem gaismas avotiem.
Ja tev ir radusies ideja par savas mājas gaismas projekta izveidi, tad noteikti sazinies ar mūsu konsultantiem, un mēs tev palīdzēsim to īstenot – raksti info@light24.lv vai zvani +372 5620 0005