Kā izvēlēties pareizo darba lampu?

Kvalitatīva darba lampa var palīdzēt samazināt acu nogurumu, padarot vieglāku koncentrēšanos uz uzdevumiem un ievērojami palielinot produktivitāti. Esam sagatavojuši īsu ceļvedi, ko ņemt vērā, iegādājoties darba lampu.

Tā kā darba lampas bieži vien prasa ilgas stundas, pavadot zem to gaismas, ir vērts apsvērt, kādas prasības tām jāatbilst pirms tās iegādes, lai nodrošinātu maksimālu labumu. Darba lampas ir kļuvušas arvien daudzveidīgākas laika gaitā, un dažreiz var būt grūti atrast pareizo no daudzajām pieejamajām izvēlēm.

DARBA LAMPU VEIDI

Darba lampas var iedalīt četros veidos atkarībā no gaismas avota, ko tās izmanto:

  • Gluži spuldzes darba lampas
    Gluži spuldzes izmanto tradicionālas gaismekļa spuldzes, kas gaismu ražo, sildot spuldzes iekšpusē esošo sietu. Šāda veida lampa nodrošina siltu, nedaudz dzeltenīgu gaismu, padarot to par lielisku gaismas avotu vakara stundām, jo tā rada mājīgu atmosfēru. Tomēr gluži spuldzes patērē ievērojami vairāk enerģijas salīdzinājumā ar citiem gaismekļu veidiem, un to kalpošanas laiks ir relatīvi īss.
  • Halogēna tipa darba lampas
    Šādas lampas ir lieliskas, ja jūsu darbībām ir nepieciešams daudz lasīt pie jūsu galda. Halogēna lampa nodrošina spilgtu, dabisku gaismu, kas padara uzmanību koncentrēšanos uz izdrukātu tekstu vieglu, jo tā spilgtā gaismā mazina acu nogurumu. Halogēna spuldzes kalpo aptuveni 2-3 reizes ilgāk nekā parasta gluži spuldzes. Viena no halogēnu spuldzēm unikālās īpašības ir tā, ka tās izmanto 10-20% mazāk enerģijas nekā parastās gluži spuldzes.
  • Fluorescējoša tipa darba lampas
    Fluorescējoša tipa darba lampa nodrošina vienmērīgu apgaismojumu ar ļoti dabisku gaismu visā apgaismojamajā zonā. Fluorescējošās lampas ir ļoti efektīvas – tās kalpo gandrīz 11 reizes ilgāk nekā gluži spuldzes. Fluorescējošās lampas izstaro tikai aptuveni 30% no sava siltuma.
  • LED tipa darba lampas
    LED apgaismojums rada ievērojami mazāk siltuma nekā visi citi iepriekš minētie gaismas avoti. LED darba lampas pārstāv jauno laikmetu darba lampām. LED gaismas parasti ir virzīgas, kas nozīmē, ka tās ražo koncentrētu gaismas plūsmu, nevis izkliedē gaismu visos virzienos. LED apgaismojums apgaismo darba zonu bez atspulgu vai mirdzuma. LED gaismas kalpošanas laiks var būt līdz pat 50 000 stundām. Lai gan LED darba lampām var būt nedaudz augstāka cena, tās ir arī visefektīvākā gaismas izvēle.
DARBMAŠĪNAS IZMĒRS UN LAMPU IZVIĒLE

Mūsdienās modernas darbmašīnas var būt diezgan mazas, un tradicionālas dizaina darba lampas uz tām var būt izaicinājums, īpaši jaunākiem skolēniem, kuriem jāiekļauj piezīmju grāmatas, mācību grāmatas, krāsu zīmulis, lineāli un visi citi rūpīgi skolēnu piederumi mazā virsmā. Tāpēc, meklējot lampu, ir svarīgi padomāt par precīzu vietu, kur lampu novietosiet, un pārliecinieties, ka tā nenodarbojas ar pārāk daudzām vērtīgām darba telpas vietām. Mazākiem galdiem ir pieejamas darba lampas, kas ir izstrādātas, ņemot vērā telpas taupīšanu. Uz galda vai plaukta var piestiprināt arī uzdevumu gaismu, lai ietaupītu vietu. Zelta noteikums attiecībā uz darba lampas novietošanu ir novietot lampu kreisajā pusē labāk roku cilvēkiem un labajā pusē kreisām roku cilvēkiem. Tas samazina ēnas skaitu, kas tiek atstarotas darba zonā. Vēl viens ieteikums ir novietot lampu aptuveni 34–90 cm attālumā no darba zonas. Daudzām darba lampām tagad ir regulējamas kājas, kas ļauj regulēt gaismas avotu līdz ideālajai augstumam.

GAISMAS INTENSITĀTE, TEMPERATŪRA UN KRĀSU ATSKAŅOŠANAS INDEKSS

Pārskatot gaismas tehniskos datus, mēs redzam dažādas vienības, piemēram, Kelvins (K), kas norāda gaismas temperatūru; lūmeni (lm), kas norāda gaismas daudzumu; luksi (lx), kas norāda gaismas intensitāti, un arī CRI (krāsu atskaņošanas indekss). Visi šie rādītāji ir svarīgi, izvēloties darba lampu.

Nepietiekama gaismas intensitāte noslogot acis, savukārt gaismas krāsu temperatūra ietekmē labklājību – gaišais ar dzeltenīgu nokrāsu veicina melatonīna izdalīšanos, kas ir miega hormons, padarot cilvēku miegainu. Ja melatonīns sāk izdalīties pirms pareizā gulēšanas laika, tad gulēšanas laikā tā trūks, kas ilgtermiņā var izraisīt hronisku miega traucējumu attīstību. LED gaismām ir iestatīta to gaismas intensitāte, izmantojot gaismas temperatūru – augstāka K ļauj iegūt zemāku lx. Aktivitātēm, kas prasa koncentrēšanos, gaismas K jābūt vismaz 4000K.

Krāsu atskaņošanas indekss (CRI) tiek izmantots, lai noteiktu gaismas spēju atšķirt objektu krāsas, kas ir līdzīgas dabiskai dienas gaismai. Krāsu atskaņošanas indekss tiek mērīts uz skalas no 0 līdz 100 – jo zemāks indekss, jo zemāka gaismas spēja atšķirt krāsas, citiem vārdiem sakot, gaismas kvalitāte ir zemāka. Darba lampas CRI noteikti jābūt augstākam par 80; CRI >90 var uzskatīt par ļoti augstas kvalitātes, jo šādas lampas krāsu atskaņošanas spēja ir gandrīz ekvivalenta dienas gaismas spējai.

FUNKCIONALITĀTE UN DIZAINS DARBA LAMPĀM

Pirms lampas iegādes ir vērts apsvērt tās dažādas lietošanas iespējas. Daudzām modernajām lampām ir arī regulēšanas slēdži un citas apgaismojuma funkcijas, kas padara lampas daudzfunkcionālas. Tas ir īpaši noderīgi, ja galds atrodas atvērtā plāna telpā, un ideālais apgaismojums darbam (1000–3000 lūmeni) ir pārāk spilgts atpūtai. Šajā gadījumā ir labi, ja gaismas intensitāti var regulēt. Ar daudzfunkcionālām darba lampām lampas izskats kļūst svarīgāks – ir darba lampas ar dizainu, kas ir pietiekami dekoratīvs, lai vajadzības gadījumā kalpotu arī kā dekoratīvās lampas. Daudzas dekoratīvās darba lampas ir arī labas uzdevumu lampas.

Ja jums nepieciešama palīdzība, izvēloties pareizo darba lampu, sazinieties ar mūsu konsultantiem.