Fassaadi valgustamine

Kā apgaismot savu fasādi

Viena no būtiskākajām āra apgaismojuma sastāvdaļām, kas bieži tiek ignorēta, it īpaši dzīvojamās mājās, ir fasādes apgaismošana. Bieži vien apgaismojums ir ierobežots līdz sienas apgaismojuma ierīcēm pie priekšējās durvis vai terases apgaismojumam, atstājot mājas skaisto fasādi neizceltu. Apmeklēsim iespējas fasādes apgaismošanai un kā izvairīties no bieži sastopamām kļūdām.

Fasādes apgaismojums ietekmē, kā ēka tiek uztverta. Pareizi izvietots apgaismojums var izcelt jūsu mājas labākās īpašības un uzsverēt tās unikālumu. Lai apgaismojums darbotos ēkas labā, ir labi ievērot trīs principus – saskaņu, dziļumu un fokusa punktus.

Saskaņa

Saskaņa attiecas uz iespaidu, ko vēlaties radīt. Bieži tas nozīmē, ka gan fons, starpnieciskās zonas, gan kontūras jābūt apgaismotām. Ieteicams izvairīties no lielām neapgāztām teritorijām, jo tās traucē saskaņai.

Dziļums

Plānojot apgaismojumu, izmantojiet trīsdimensiju vides piedāvātās iespējas. Novietojiet apgaismošanas elementus vietās, kas maksimāli izmanto telpu. Jūs varat spēlēties ar dažādām gaismas intensitātēm un diapazoniem. Mērķis ir uzsvērt apgaismotās teritorijas telpiskumu ar gaismu un ēnu.

Fokusa punkti

Novietojot gaismas uz mājas priekšējās fasādes, ņemiet vērā jūsu mājas fokusa punktus. Izlemiet, uz kuriem detaļām vēlaties pievērst uzmanību. Izceliet renovētās vecās lauku mājas cienīgo jumta stūru, skaisto verandu vai akcentējiet modernas villas stingro ģeometriju.

Izvēloties apgaismojuma ierīces

Attiecībā uz apgaismojuma ierīcēm, visbiežāk sastopamie fasādes gaismekļi ir trīs veidu – zemes gaismekļi, kas tiek novietoti uz zemes; augšupgaismekļi, kas tiek montēti uz augšu, un sienas gaismekļi, kas tiek uzstādīti centrāli.

Zemes gaismas
Parasti tās ir iegremdētas vai virsmas uzstādāmas gaismas vienmērīgi izvietotas gar mājas sienas, apgaismojot fasādi no apakšas uz augšu. Tas nozīmē, ka gaismas ir mīkstākas un plašākas sienas vidū un pakāpeniski izplūst uz augšu. Fasādēm ar augiem šo pašu efektu var panākt, novietojot zemes gaismas uz stieņiem, lai novērstu augus no gaismas staru bloķēšanas.
Augšupgaismas
Parasti tās ir iegremdētas vai virsmas uzstādāmas gaismas, novietotas zem izvirzītajiem jumtiem vai pārsegumiem, apgaismojot fasādi no augšas uz leju. Šis ir labs variants, lai apgaismotu horizontālas virsmas dažādos līmeņos – balkonus, terases platības, utt. Gaismas virzīšana uz leju neizraisa apžilbināšanu.
Sienas gaismas fasādei
Sienas gaismas parasti tiek novietotas fasādes centrā un galvenokārt ir divu veidu: gaismas, kas izplata starus vienā virzienā, vai gaismas, kur starus izplata divos virzienos. Augstiem ēkām ieteicams izvēlēties sienas gaismas, kas izplata gaismu gan uz augšu, gan uz leju. Ir arī gaismas, kas izplata starus četrās virzienos, piešķirot tiem aplīkotu formu u.c.

Gaismas leņķis

Visiem šiem gaismas avotiem ir vēl viens svarīgs aspekts, ko ņemt vērā – gaismas leņķis vai stara leņķis. Katrai gaismas avotam ir stara leņķis, kas izteikts grādos, un tas norāda, kā gaismas avots izplata gaismu. Piemēram, 25 grādu stara leņķis ir ievērojami šaurāks nekā 60 grādu stara leņķis. Sienām ar daudzām logu, izvirzītiem elementiem vai ļoti raupjām tekstūrām labāk izvēlēties mazāku stara leņķi. Uz lielām gludām virsmām var izmantot plašāku stara leņķi. Ir arī gaismas ar asimetrisku vai pielāgojamu stara leņķi atbilstoši vēlmei. Šādas gaismas tiek dota priekšroka, lai izgaismotu fasādes, jo tās ļauj gaismas staram tiekties tieši uz objektu, neliekot apžilbināt (gan apgaismojot no apakšas uz augšu, gan no augšas uz leju).

Iebūvēti LED vai maināmi gaismas avoti

Gaismām var būt maināms gaismas avots (parasti pazīstams kā spuldzes) vai iebūvēti LED. Abiem ir savas priekšrocības. Maināma gaismas avota varianti parasti ir nedaudz lētāki un dod jums iespēju pašam izvēlēties jaudu vai gaismas krāsu temperatūru. Modernām mājām tiek dota priekšroka vēsākajām tonīm: 3500 K vai augstāk. Siltāka gaismas krāsa labāk piestāv lauku stilam – piemēram, 2700 K. Iebūvētajiem LED bieži ir augstāka IP vērtējums, kas nozīmē, ka tie ilgst ilgāk ārā. Tādu gaismas avotu kalpošanas laiks parasti ir 50 000 degšanas stundas (vairāk nekā 5 gadi degšanas laika). Vēl viens liels ieguvums no iebūvētiem LED ir to energoefektivitāte – jūs iegūstat labākus rezultātus ar mazāku enerģijas patēriņu.

Ja vēlaties labāk apgaismot savu fasādi, sazinieties ar mums. Mēs palīdzēsim jums izstrādāt apgaismojuma risinājumu, kas vislabāk atbilst jūsu mājai, un piedāvāsim labu piedāvājumu par pilnīgu risinājumu.