Loft stila dzīvojamo telpu apgaismošana

Augstie griesti loft stila dzīvokļos sniedz telpām plašumu, taču to apgaismošana var būt īsts izaicinājums – parastie gaismas risinājumi var izrādīties par vāju, augstajām sienām nepieciešams kas tāds, kas palīdzētu vēl vairāk izcelt telpas savdabību. 

Mūsu labais sadarbības partneris “KU disain” dalās savā pieredzē, dizainējot mājas “Erwini maja” īres dzīvokli. 

Foto: Imre Klaasen.

“Mājas “Erwini maja” īres dzīvokļi ir loft stilā ar augstajiem griestiem un apgaismojuma ziņā – arī kā mazs izaicinājums. Šeit es izmantoju Globen Comet piekaramo apgaismes ķermeni, kura garais kabelis ļāva to pavilkt no griestiem uz leju. Augstas vai ļoti plašas telpas izgaismošanā ir noderīgi izmantot t.s. daudzvirsmu apgaismes ķermeni, lai gaisma būtu pietiekamā daudzumā, un tā izplatītos pa visu istabu.”

Loft stila telpas sniedz iespēju izmantot skatu piesaistošus piekaramos apgaismes ķermeņus, ko dzīvokļos ar standarta griestiem parasti izmantot nevar. Attiecībā uz apgaismes ķermeņa stilu noteikumu nav – var izcelt loft industriālo izskatu, izmantojot no griestiem nokarenos, melni zilos apgaismes ķermeņus, vai arī radīt kontrastu ar luksusa elegantu piekaramo apgaismes ķermeni, kas piešķir telpai aristokrātisku izskatu.

Starp šiem abiem risinājumiem mājas “Erwini maja” īres dzīvoklī dizainers atrada kompromisu, izmantojot Zviedrijas gaismekļu ražotāja Globen Lighting piekaramo apgaismes ķermeni Comet. Šis piekaramais apgaismes ķermenis pēc savas būtības ir ļoti vienkāršs, taču veids, kā gaismas avoti ir izvietoti, padara to pamanāmu un atstāj ekskluzīvu iespaidu. No garās, vertikālās caurules uz sāniem diagonāles veidā izplešas gaismas avoti. Seši gaismas avoti lielajai un plašajai telpai piešķirt pietiekamu apgaismojumu, maigi sadaloties pa visu telpu.

Comet piekaramajam apgaismes ķermenim var izvēlēties tīkamākos gaismas avotus – der gan mazāki, gan lielāki, pienaini vai caurspīdīgi, vai pat gaismas regulatora veida – svarīgi ir tas, lai tie saderētos ar telpas vispārējo stilistiku un atmosfēru.