Kāda ir gaismas krāsas temperatūra un kā to izmantot?

Pēdējos gados LED gaismas ir kļuvušas par neatņemamu interjera dizaina un arhitektūras risinājumu daļu. LED gaismām ir daudzas priekšrocības, piemēram, energoefektivitāte un zemāka siltuma ražošana, un pateicoties pieejamajam plašajam krāsu temperatūru diapazonam, LED gaismas arvien vairāk tiek izmantotas gaismas risinājumos. Foto un saturs: Faro Barcelona 

Krāsas temperatūra nav saistīta tikai ar LED gaismām, bet tā ir plašāks termins, kas tiek izmantots, lai aprakstītu gaismas toni, ko izstaro gaismas avots – no vēsām līdz siltām nokrāsām.

LED spuldzes nodrošina iespēju radīt gaismas risinājumus ar dažādām krāsas nokrāsām, tādējādi mainot apgaismotās platības atmosfēru un pat formu uztveri.

KAS TIEŠI IR KRĀSAS TEMPERATŪRA?
Krāsas temperatūra ir vērtība, kas tiek mērīta Kelvina grādos (K) un aptuveni nosaka, vai gaisma ir vēsa, neitrāla vai siltā. Kad gaismas ierīce sasilst, tā izstaro dažādus gaismas veidus atkarībā no temperatūras, tādējādi radot vai nu vēsu, vai siltu gaismu. Kombinējot dažādas ķīmiskās vielas, ir iespējams ražot LED lampas ar konkrētu krāsas temperatūru. LED gaismas nemaina vai nesabojā apgaismotos objektus, jo tās neizstaro ultravioletos vai infrasarkanos starus, kā to dara fluorescējošās lampas.
KRĀSAS TEMPERATŪRAS VAR DALĪT TRĪS KATEGORIJĀS – VĒSA, NEITRĀLA UN SILTA.

Vēsa Gaismas (virs 4000K)

Šai gaismas temperatūrai ir zilganais nokrāsas tonis un tā sniedz spilgtāku gaismu. Tāpēc šī krāsas temperatūra galvenokārt tiek izmantota darba vidēs, piemēram, birojos, medicīnas iestādēs un citās vietās, kur nepieciešama spilgtā darba apgaismojums. Svarīgi rūpīgi novietot LED lampas ar vēsu krāsas temperatūru, lai izvairītos no apspīduma un diskomforta.

Neitrāla Gaismas (no 2700K līdz 4000K)

Šāda veida krāsas temperatūra ir piemērota tirdzniecībai, galerijām un muzejiem, jo neitrālā gaisma neizkropļo apgaismoto objektu toņus un formas.

Silta Gaismas (2700K vai mazāk)

Siltā krāsas temperatūra ir pārsvarā dzelteni nokrāsota. LED gaismas šajā kategorijā radīs mājīgu, komfortablu un atpūtu veicinošu atmosfēru, tāpēc tās visbiežāk tiek izmantotas mājās, īpaši telpās paredzētas atpūtai un brīvajam laikam.

KĀ IZVEIDOT TELPA AR KRĀSAS TEMPERATŪRĀM

Lai zinātu, kā pielietot LED gaismas krāsas temperatūru apkārtnē un sasniegtu vēlamo atmosfēru, vispirms ir nepieciešams noteikt apgaismotās telpas galveno funkciju un tajā veicamās darbības. Krāsas temperatūras var radīt gan relaksējošu un mierīgu vidi, kurā indivīdi var justies ērti, gan telpas, kurās apgaismojums veicina koncentrēšanos un ir stimulējošs – piemēram, klīnikās vai bibliotēkās.

Tāpēc atkarībā no tā, vai vēlaties apgaismot biznesa apgabalu, biroju, uzturēšanas zonu vai viesnīcas foajē, jāizvēlas dažādas krāsas temperatūras. Siltā gaisma arī var izcelt arhitektūras elementus vai dekoratīvos objektus telpā. Savukārt neitrālā gaisma neuzsver reljefu, bet piedāvā skaidrāku skatu, samazinot kontrastus, tāpēc tā ir labākā izvēle vietās, kur redzamība ir būtiska vai kur jāveicina aktivitāte, piemēram, iepirkšanās laikā. Piemēram, neitrālā gaisma tiek izmantota skolas klasēs.

Ja mērķis ir izcelt reljefu telpā, ir jāizmanto akcentuāls apgaismojums, un šajā gadījumā krāsas temperatūras izvēle ir atkarīga no apgaismotā objekta krāsu toni. Piemēram, lai izceltu skulptūras ar siltiem toņiem, jāizmanto krāsas temperatūra 2700K, savukārt skulptūrām no aukstiem akmeņiem vajadzētu izvēlēties temperatūru no 3000K līdz 4000K. LED gaismas jānovieto stratēģiski, lai radītu ēnas pēc vēlēšanās un vēl vairāk izceltu apgaismotus elementus vai sienas sekcijas.

Ir svarīgi ņemt vērā arī sienas, grīdas, mēbeļu krāsu utt., Lai LED krāsas temperatūra un telpā izmantotās krāsas papildinātu viena otru.

Prasmīga dažādu krāsas temperatūru izmantošana telpā var pārvērst pat neinteresantu telpu par unikālu un veicināt tajā plānotās aktivitātes. Dažādas krāsas temperatūras var radīt vizuālus efektus, kas vai nu paplašina, vai samazina telpu.

KRĀSAS TEMPERATŪRU KOMBINĒŠANA
LED gaismas krāsas temperatūra, ko izmanto telpā, ne vienmēr jābūt vienādai. Dažādu temperatūru kombinēšana īpaši labi darbojas daudzfunkcionālās telpās, kur šiltas un vēsas gaismas kombinēšana noteiktās vietās var radīt ideālu noskaņu. Šāda variācija var būt īpaši noderīga vietās kā kafejnīcas, restorāni, iepirkumu centri utt., kur gaismas sniegtie sajūtas var ietekmēt cilvēku aktivitātes.

Ja vēlaties izveidot telpas, kurās gaismas temperatūras ir pārdomāti izmantotas, mūsu konsultanti ar prieku palīdzēs jums izvēlēties piemērotas gaismas un gaismas avotus.