Sāksim runāt par interjeru apgaismošanu ar interjera dizaineri

Veiksmīga interjera apgaismošana var nebūt tik vienkārša, kā šķiet uzreiz. Bieži vien jums var gadīties telpas, kur gaismas ir vērstas pretī jūsu sejai, vai arī darba galda nav pietiekami daudz gaismas. Atsevišķa problēma ir dizains – kā nodrošināt, lai izvēlētie lampiņas un gaismas mājām izskatītos stilīgi un garšīgi pat vairākus gadus vēlāk. Mēs uzdevām dažus jautājumus Kadrinai Kalvetai, pieredzējušai interjera dizainerei, kura droši ieteiks risinājumus, kas vienmēr darbojas, un pievērsīs uzmanību biežākajām kļūdām, kas viegli izvairāmas.

       

KĀ IZMANTOT GAISMU ATVERTĀ TELPĀ, KURĀ TELPAI JĀKALPO DAŽĀDI MĒRĶI – DATORADARBS, ĒŠANA, ATSLĒGŠANĀS?

Plānojot lampas un gaismas, galvenais apsvērums jābūt telpas funkcijai. Ideālā gadījumā tas jau būtu jāņem vērā jau būvniecības posmā. Šajā gadījumā vēlāk tiek izvairīts no nepatīkamām pārsteigumiem – piemēram, ka gaismas ierīce, kas paredzēta ēdamgaldam, ir 20 cm ārpus centra, vai ka virtuve, kurā vajadzīga visvairāk gaismas, ir pilnībā tumša. Nesen bija parasta prakse vienkārši iekārtot lustru telpas centrā. Tomēr gan telpas, gan apgaismojuma veidi ir mainījušies, un tika pievienotas daudzas jaunas risinājumi. Ja jau ir zināmi atvērtās telpas dažādo izmantošanas vajadzības – piemēram, ēšana, darbs, miegs, utt. – tad šo zonu galvenās aktivitātes jāņem vērā. Svarīgi ir radīt labu vispārējo apgaismojumu, bet ir arī svarīgi atsevišķi apgaismot galvenos punktus, lai gaismu varētu sadalīt grupās pēc vēlēšanās. Es uzskatu, ka katrā patiešām labā apgaismojuma risinājumā ir labi izstrādāts vispārējais apgaismojums, kas nav aci sāpīgs. Zonās, kur atpūta ir biežāka (guļamistabā un dzīvojamā istabā), ir labāk izvēlēties lampas un gaismas, kuru spilgtums var tikt regulēts. Grīdas vai galda lampas ir piemērotas arī relaksējošas atmosfēras radīšanai. Dzīvojamā istabā ir ļoti viegli radīt mājīgumu un papildu gaismu ar grīdas lampu.

KĀ INTEGRĒT DAŽĀDUS VEIDUS GAISMAS IERĪCES? KO ŅEMT VĒRĀ IZVĒLOTIES?

Man patīk trases gaismas. Tās ir gandrīz neredzamas elementi griestos, kas var nodrošināt ideālu vispārējo apgaismojumu un virzītās gaismas akcentus, lai apgaismotu nepieciešamos detaļas. Viena ērta trases gaismu īpašība ir tā, ka, ja telpas apgaismojuma risinājums nav iepriekš labi izdomāts, šī sistēma var nēsāt gaismu tieši tur, kur to nepieciešams, un to var izmantot arī uz griestiem, kur iegremdētās gaismas vienmēr neder. Vēlāk tam var pievienot dažādas kakla lampas, sienas lampas utt., kas tad piemērotas konkrētai telpai un dod tai vēlamo dizaina ideju. Lai panāktu vienmērīgu harmonisku rezultātu, telpā izmantotās gaismas jābūt no tās pašas “ģimenes”. Bet citkārt jāievēro viens stils, un jāievēro metāla, stikla vai citu materiālu tonis. Protams, tas nenozīmē, ka nevarat izmantot izteiksmīgu gaismas ierīci, kas kļūst par telpas “perlu”; tomēr šajā gadījumā pārējās telpas gaismas jānobrauc fonā un jāpaliek diezgan neuzkrītošām.

Vai jūs varētu uzsvērt kādus neuzrakstītus noteikumus, kad izvēlaties gaismas ierīces, kas, ievērojot tos, rezultē harmoniskā telpā?

Varbūt nav konkrētas formas vai veida gaismas ierīces, kas darbojas visos dizainos, vai es nevaru to norādīt. Drīzāk viss jāstrādā kopā un jāveido harmonisks attēls. Jums ne vienmēr jāseko tendencēm visā, bet gan jānodrošina, lai lietas derētu kopā. Jums arī jāņem vērā, kādu toni detaļās izmanto kopējā interjera dizainā un jāiekļauj šis tonis gaismas ierīcēs. Piemēram, ja melnas detaļas joprojām ir modernas, tad gaismas ierīcē var būt melna nianses, piemēram, metāla detaļas vai vadu. Parasti gaismās tiek izmantoti tie paši materiāli, kuri pašlaik ir vēlamākie kopējā interjera dizainā – marmora detaļas, metāls un dabīgie materiāli. Formas vajadzētu būt drīzāk apaļām un mīkstākām. Papildus tam, lai nodrošinātu, ka izvēlētās gaismas un lampas nodrošina mājīgu gaismu mājās, jāizvēlas pareizais gaismas avota tonis. Mājās tas vajadzētu būt siltākam un mīkstākam, lai kopējais iespaids būtu mīkstāks un patīkamāks.

Vai ir kāds princips, ko cilvēki tendējumam pārkāpt, kaut kas, ko jūs kā interjera dizainers redzat mājās un kas jums rada diskomfortu?

Lai gan tas neskar gaismas ierīču stilu, ir kaitinoši, ja vienā telpā tiek izmantoti ļoti atšķirīgi gaismas temperatūras. Es uzskatu, ka mājas apgaismojumam vajadzētu būt diezgan siltam, t.i., 2700-3500K. Piemēram, dzīvojamās telpās tas varētu būt 3000K, bet noderīgās telpās un virtuves skapīšu apgaismojumam – 3500K. Iegādājoties gaismas, jums vajadzētu ņemt vērā telpu, kurā tiks uzstādīta ierīce. Bieži vien mājās saprot, ka ierīce ir pārāk maza un nesniedz pietiekami daudz gaismas, vai, piemēram, augstiem griestiem, tā neskar pietiekami zemu, utt. Jāatzīmē, ka, ja iegādājaties jaunu lampu saskaņotā interjerā, tā jāsakrīt ar visu pārējo. Atkal jāpievērš uzmanība metāla un stikla tonim un vispārējam stilam. Ir jānodrošina arī tas, ka kakla lampa ne tikai svīst telpas centrā, bet ka zem tā ir kāda mēbele. Gaismas, kas turas pret griestu, ir piemērotas vispārējam apgaismojumam – iegremdējamās gaismas, trases vai iegultie apgaismojuma risinājumi.

KO CILVĒKI NO JUMS GAIDA SAISTĪBĀ AR APGAISMOJUMA RISINĀJUMIEM? VAI IR KĀDAS GAIDAS UN VĒLĒŠANAS, VAI ARĪ APGAISMOJUMA JAUTĀJUMS PALIEK OTRĀ PLĀNĀ?

Diemžēl elektriķi joprojām bieži tiek atstāti vien izvilkt vadu tikai “kur tālu,” un jautājumi netiek padziļināti apsvērti līdz pat brīdim, kad tiek atlasītas gaismas ierīces, kad problēmas kļūst pamanāmas. Es uzskatu, ka gaismas ierīču atrašanās vietas joprojām ir viena no svarīgākajām posmām interjera dizaina projekta sākumā, jo pateicoties gaismai, visa interjera dizains iegūst dzīvotspēju, un pareizās zonas saņem pareizo gaismas daudzumu. Privātie klienti, kuri jau ir izvērsuši interjera dizainera palīdzību, visticamāk uzticas un ļauj viņiem domāt arī tehnikas aspektā. Attiecībā uz gaismas izvēli, process ir tāds pats kā ar mēbelēm un citām detaļām – idejas tiek apkopotas no Instagram un Pinterest, un bijuši gadījumi, kad iemīļotā gaismas ierīce nosaka visu interjera dizainu.

Jūs varat iepazīties ar Kadrinas izstrādātajiem interjeriem un, ja vēlaties, sazināties ar viņu viņas Instagram lapā.

IZMANTOTIE FOTO: KODUINGEL

Mēs vienmēr priecājamies palīdzēt izveidot jebkuru gaismas risinājumu no idejas līdz īstenošanai. Ja jums ir ideja par savu mājas apgaismojuma projektu, nekavējoties sazinieties ar mūsu konsultantiem, un mēs varam jums palīdzēt to realizēt.